Mephala

2015-06-07
21:49:45

Om ni undrar vad min uppsats handlar om.

Hon rev upp sin blus och tittade polismannen i ögonen. Hon uppmanade honom att skjuta henne om han bara tordes. Skjut i mitt kommunistiska bröst skrek hon. Hennes agerande hetsade ännu mera på hennes framstormande kamrater.

1932 blev ett oroligt år. Skottet i Ådalen klingade fortfarande längs Norrlandskusten. Arbetsgivarna var pressade av den depression som svepte över landet och arbetarna var missnöjda med den lönesänkning som arbetsgivaren lade fram. Strejken blev ett faktum inom pappersindustrin när förhandlingarna strandade och en majoritet av SPIAF:s medlemmar röstade ner förslaget från arbetsgivaren. En av fabrikerna som drabbades av strejken var den i Klemensnäs utanför Skellefteå. Bara någon månad efter man gått ut i strejk var läget spänt och det förvärrades då strejkbrytare togs in för att utföra arbetet på pappersmassafabriken. Allt exploderade när kommunisterna Forsberg och Wall kom och agiterade samt anordnade ett demonstrationståg. Den 5 juli urartade det hela och demonstranter bröt sig igenom det stängsel hade satts upp runt fabriken. Det kastades sten och man pressade polisen som sköt in i folkmassan. Till skillnad från Ådalen omkom ingen person men två blev allvarligt skadade av skotten och flertalet sårade. Efterdyningarna blev att man höll förhör och vittnen fick rapportera om vad som egentligen hänt under den kaotiska dagen. Kvinnan som rev upp sin blus och uppmanade polisen att skjuta är bara ett av alla de vittnesmål som framförs. I kravallerna deltog både män och kvinnor men frågan är om de deltog samma villkor? Hur sågs det på att kvinnor valde att delta i ett våldsamt upplopp?

Denna undersökning jämför hur man såg på män och kvinnors deltagande i kravallerna vid fabriken i Klemensnäs.

 

 

Några till tangenttryck och jag kan skicka in min uppsats för att sedan bli klart. Ett litet steg för alla andra ett stort steg för Sandra.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: